De ce am ales să șterg content-ul video

Prin 2015, când am terminat masterul și m-am angajat, mi s-a părut o idee bună să încep să produc și content video. Adică să mă filmez cu telefonul și să folosesc o aplicație free pentru editare. Adică premisa unui dezastru.

Calitatea îndoielnică a rezultatului nu m-a oprit să sharuiesc video-urile pe social media.

De ce v-am violat ochii

 1. Am observat că dacă aștepți să înveți mai mult, să ai inspirație, să se alinieze planetele, cresc șansele să nu mai faci nimic. Cea mai bună metodă de a te perfecționa e să exersezi. În orice domeniu.
 2. Am vrut să mai temperez frica de a mă expune. Nu m-am simțit niciodată în largul meu când am vorbit în public. De aceea, în liceu am făcut cursuri de teatru, am urcat pe scenă și am jucat groaznic. Măcar mi-am îmblânzit scorpia aia de frică. N-a dispărut însă niciodată complet. Urmarea? Mi-am urcat mutra pe net, unde oricine poate să-ți scrie lucruri groaznice sub ciorapul anonimatului (m-am gândit la ăia care jefuiesc bănci cu un ciorap pe cap).

Ce a urmat

 • Spre surprinderea mea, nu s-a luat nimeni de pistruii mei. Și nici nu am primit amenințări cu moartea (da, amenințările erau pe locul 2 în topul fricilor mele). Uitându-mă mai târziu la acele video-uri, m-am întrebat de ce au ignorat oamenii lipsa skill-urilor de editare și stupizenia scenariului. Mi-am răspuns singură: pentru că ilustram situații prin care au trecut toți studenții la un moment dat. Se identificau cu acel personaj și ignorau detaliile. Gen pistruii.
 • Nu cred c-am filmat mai mult de 10-15 video-uri, dar în total au depășit 100,000 de vizualizări, cel mai popular având în jur de 40,000. Destul de cool pentru 2015 o antisocială.
 • La un moment dat, a început să-mi placă atenția primită mai mult decât aș fi vrut. Nu mai era despre a învăța să fac video-uri mai bune, a-mi învinge temeri sau a oferi oamenilor ceva amuzant, în care să se regăsească. Era prosteală pentru atenție. Și ajunsesem să-i rog și pe cei din jur să facă parte din circul meu. Atunci mi-am tras o palmă și m-am oprit.

De ce le-am șters după 4 ani

Când am început să scriu, mi-am promis că n-o să șterg peste ani niciun articol, oricât de stupid mi s-ar părea. S-au adunat peste 500 de articole și am păstrat inclusiv idioțeniile de la începuturi. Îmi place să văd evoluția. Glumesc, nu o văd pentru că mi-e frică să mă întorc la acele postări din 2010.

Deși am crezut inițial că se aplică același principiu și în privința video-urilor (motiv pentru care nu le-am șters până de curând), am ajuns la concluzia că nu am același sentiment. Conținutul video nu m-a reprezentat niciodată. Nu am fost naturală. Da, a fost o joacă și un experiment interesant, dar cam atât. Eu tre’ să scriu.

Ce aș vrea să știe toată lumea

Știu că între timp content-ul video a devenit foarte popular și înțeleg de ce. Și mie mi-e mai ușor uneori să văd și să ascult pe cineva decât să citesc un articol lung, dar nu cred că scrisul nu mai e cool. Vlogs, tutoriale video, poscasturi, articole, cărți. Se completează, nu se exclud. Cred că atenția trebuie îndreptată către calitate.

Încurajez pe oricine să experimenteze, să vadă ce i se potrivește. Dacă vreți să produceți content video, faceți-o. O să vă dați seama destul de repede dacă e pentru voi sau nu. Dacă nu e, vă rog doar să nu continuați de dragul faptului că e popular, că ajungeți la mai mulți oameni decât prin alte mijloace. Oamenii simt când nu e autentic. Acei followers după care tânjește orice puștoaică azi sunt niște oameni cu creier și intuiție.

În orice fel veți alege să vă exprimați, învățați să filtrați și să structurați informația, exersați, deveniți mai buni.

Fiți sinceri cu voi înșivă, iar cei din jur vor simți.

 

7 thoughts on “De ce am ales să șterg content-ul video

 1. Eu cred ca sunt un dinozaur, pentru ca mie nu-mi place sa vad video-uri, mie imi place sa citesc :)). Din acelasi motiv nu urmaresc nici vloguri.
  Sper doar sa nu incepi sa stergi si postarile :P.

 2. Ha, ha! Mă bucur că mi-ai lăsat comentariul acesta! Nu voi șterge postările, trebuie doar să mă organizez să scriu mai multe. Zi faină și mulțumesc!

 3. Stiu ca nu suna foarte convingator, avand in vedere ca abia acum am vazut ca mi-ai aprobat comentariul si ca mi-ai si raspuns, dar eu tot intru din cand in cand sa vad ce ai mai scris, deci te rog, scrie mai mult, ca e pacat sa nu o faci!
  Zi faina si tie! (cu intarziere, stiu)

  • Doamne, Cristina, acum că ți-am aprobat comentariul după mai bine de-o lună, îmi dau seama cât de rar mai scriu! Mulțumesc că n-ai renunțat să mai verifici 🙂 uit mereu că mai sunt oameni care așteaptă să le mai spun câte o poveste. Sper ca următorul tău comentariu să fie la un articol nou, ha ha!

 4. Te-am descoperit abia în 2015, când împreună cu fiica mea, căutam impresii despre diferite facultăţi de drept. Postările tale au singurele din care am simţit sinceritatea, în acelaşi timp am apreciat umorul. Acum ,,absolvim” facultatea de drept(cum îi place ei să spună, incluzându-mă) şi datorită ţie, ştim ce ne aşteaptă. Mulţumim, Raluca!

  • Îți mulțumesc din suflet că mi-ai spus asta! E un sentiment atât de fain! Să te bucuri de fiica ta și vă urez muuult, mult succes! Sunt absolut convinsă că are tot suportul necesar să reușească în tot ce și-a propus. 🙂

 5. Eu m-am întors la acele posturi din 2010 unde te-am și găsit. Uimit sa văd ca ești a doua persoana care mai scrie. Restul au rămas la anul 2011-2012

Leave a Comment