Metode de pregătire pentru admiterile din 2018 (cu sau fără ler)

Îți amintești primii ani de studenție, când te distrai până dimineața în timpul semestrului și scăpai de restanțe în sesiune cu o supradoză de cafea? Ei bine, ultimul an de facultate îți face cinste cu un cocktail de panică, nostalgie și satisfacție, pentru a sărbători că ai ajuns atât de departe. Probabil ai auzit deja că timpul se comprimă ca un acordeon la sfârșitul facultății. E adevărat. Deși pornești cu impresia că ai destul timp, lunile zboară. Vestea bună e că poți evita scenariul în care primăvara te prinde fredonând colinde și rugându-te să poți învăța procedura civilă cât ai zice „ler”. Cum?

Planul de învățat

Suntem diferiți si învățăm în moduri diferite. Reușita la examene pentru oricare dintre noi are totuși câteva elemente comune. Unul, de exemplu, e o bună organizare. Ideal ar fi să ne alocăm zilnic timp pentru studiu. Din păcate, majoritatea suntem prieteni buni cu procrastinarea. Câţi nu ne-am făcut promisiuni că o să învăţam câte puţin în fiecare zi tot semestrul şi că, în loc s-o luăm razna-n sesiune, o să luăm bursă de studiu? Mai târziu, văzând că bursa e departe, ne-am spus: „mâine mă trezesc la 5 dimineaţa şi învăţ până ajung să văd cuvinte imprimate pe tavan, pereţi… chiar şi pe zacusca de la mama!”. Facem haz de necaz, însă miza e mare, iar examenul de admitere e un prag important. Un plan realist ajută. Și, dacă e posibil, un ajutor din exterior e mai mult decât binevenit.

Grupul de studiu cu colegii

Dacă simţi că studiul individual nu e cea mai bună variantă pentru tine, nu trebuie să pierzi timpul cu sentimente de vinovaţie. Sunt studenţi care pur si simplu învaţă mai bine dezbătând speţe şi lămurindu-şi neclarităţile cu alte persoane. Lipsa barierelelor tradiţionale dintre student şi profesor, discuţiile libere şi glumele aferente ajută uneori la asimilarea unor noţiuni aparent complicate. Din experienţa mea, pot spune că funcţionează până la un punct. Mi se pare ok să colaborezi cu colegii mai degrabă după ce a învăţat fiecare separat şi ai nevoie de lămuriri. Te poţi lovi totuşi de câteva probleme: să glumeşti mai mult decât să înveţi şi să nu găsească niciunul dintre voi răspunsul la întrebări mai dificile. În plus, nu toată lumea învaţă în acelasi ritm. De câte ori te-ai simțit eliberat când colegii ţi-au spus în sesiune că abia au ajuns la capitolul X/nu s-au apucat de citit/se uită la seriale? Micile placeri (ne)vinovate…

Centrul de training

Un centru de training oferă programe complexe de pregătire pentru examenele de admitere în magistratură, barou, notariat şi chiar şi la facultatea de drept. Cursurile sunt interactive, iar atmosfera de la cursuri e una relaxată, fiind încurajate discuţiile libere şi schimbul de opinii dintre participant şi lectori. Partea cea mai atractivă e că primeşti doar metode de pregătire testate, care au dat rezultate, recomandări referitoare la materiale de studiu şi răspunsuri la orice întrebare a ta din partea unor profesionişti. Spre deosebire de celelalte alternative, plăteşti, dar la fel de bine o poţi considera o investiţie.

Hai să luăm ca exemplu Intensa, pentru că e singura instituţie de la noi specializată exclusiv în pregătirea pentru examenele de admitere în profesiile juridice. Și pentru că au un site mişto din care înţeleg clar cine sunt şi ce oferă. Pe scurt:

Au cursuri pentru admitere INM, admitere Barou, admitere Notariat şi chiar admitere la Drept. Scopul cursurilor e să îţi uşureze munca în procesul de pregătire, să îţi ofere doar acele informatii și cunoștințe folositoare și necesare, care i-au ajutat şi pe alţii să fie admişi, adică să eviţi o pregătire luuungă și poate chiar fără rezultate. Atenție! Nu am găsit nicăieri pe site vreo secțiune poleită cu aur, care să promită că va veni Duhul Sfânt cu subiectele la cursurile lor. Ceea ce vreau să spun e că implicarea ta e esențială. Nu face nimeni minuni și nici nu pretinde asta. Din contră, mi-a plăcut c-au scris negru pe alb: acest curs nu este potrivit pentru cei care doresc o reţetă magică sau care cred că prin simpla înscriere la curs vor fi admişi în magistratură, fără implicare activă şi efort individual susținut. Legit.

Deci dacă ți se pare c-o să-nveți mai usor decât acasă și vrei sprijin şi asistență pe toată durata pregătirii tale, eu zic să intri pe pagina lor de contact și să ceri detalii, dacă ai nevoie.

Concluzia și lerul

Indiferent de metoda aleasă, nu aștepta sezonul lerului pentru a avea în vedere următorii pași:

  • Planificarea studiului
  • Pregătire completă
  • Aprofundare și recapitulare

Succes!

Leave a Comment