Lansarea cărții „Drept civil. Teoria generală – Vol. I. Teoria dreptului civil”

Pe scurt:

În data de 8 iunie 2017, în sala Stoicescu a Facultății de Drept, a avut loc lansarea cărții „Drept civil. Teoria generală – Vol. I. Teoria dreptului civil”, autor fiind domnul profesor Marian Nicolae.

Descrierea oficială a cărții sună cam așa:

Primul volum, intitulat sugestiv, “Teoria dreptului civil”, este destinat analizei sistematice a fundamentelor dreptului civil obiectiv, respectiv noțiunea și autonomia dreptului civil, izvoarele dreptului civil, aplicarea în timp și spațiu a normelor juridice civile, precum și interpretarea izvoarelor dreptului civil.

Conceput și scris cu intenția declarată a refondării dreptului civil și a recuperării eredității de mult pierdute, prezentul curs oferă o primă viziune și analiză de ansamblu, globală, teoretică, dar și practică, a unui novum ius civile, în lumina noilor recodificări naționale, substanțiale și procedurale, și în condițiile eșecului absolutismului juridic statal, fiind fără îndoială un instrument util de lucru nu numai pentru studenți, masteranzi și doctoranzii în drept, ci și pentru orice teoretician și practician al dreptului.

Părerea mea

Eu l-am avut ca profesor pe domnul Marian Nicolae atât în anul I de facultate, cât și la masterul de Drept privat. În anul în care m-am născut eu, dumnealui termina facultatea ca șef de promoție. Am simțit nevoia să menționez asta. De atunci, a devenit doctor în drept civil, a profesat ca judecător, avocat, arbitru, director în Ministerul Justiției, a participat la elaborarea şi redactarea proiectului NCC şi al NCPC, inclusiv a proiectelor legilor de punere în aplicare a acestora.

Acum imaginați-vă la ce nivel scrie un om cu o asemenea experiență. Dacă mă-ntrebați pe mine, cartea asta e greu de digerat pentru un student de anul I, dar cu siguranță e o lucrare de calitate, care va fi privită cu alți ochi de un student de anul IV, de exemplu, în capul căruia s-a făcut cât de cât lumină (eh, zic și eu așa, știm deja că-n anul IV apar și dispar lumini colorate, se aud voci și e totul învăluit în fumul incertitudinii).

Discursurile au încântat publicul pe parcursul a mai mult de o oră și jumătate, iar de la mesele destinate socializării s-au auzit dezbateri și râsete. Lansarea a adunat profesioniști ai dreptului și a fost transmisă live cu ajutorul www.juridice.ro. De asemenea, licorile magice (aka vinurile) au fost asigurate de Alira.

Concluzia 🙂

Din punctul meu de vedere, a fost un eveniment reușit. Dacă vreți să vedeți ceva desăvârșit, în schimb, las AICI linkul către carte.

Leave a Comment