Dorințele de anul nou put

Put a minciuni și a puturoșenie. Miros a cadavrul expresiei „nu lăsa pe mâine ce poți face azi”, pe care am înjunghiat-o înainte de Crăciun ca pe porc și am băgat-o sub preș. Ne promitem că de la 1 ianuarie o scoatem de acolo, o spălăm puțin și o înviem ca pe Jon Snow. Cică de la 1 ianuarie o să facem toate lucrurile pe care nu am fost în stare să le facem în anul precedent, pentru că 1 e o cifră magică. Ea are puterea de a se lua la trântă cu trântorii din noi și de a-i face K.O. Nu? Nu.

Spunem că ne dorim niște schimbări. De exemplu, foarte multă lume trece pe lista cu dorințe un corp tonifiat. Așteptăm un colac de salvare care să transforme colacul de pe burtă într-un pachet de pătrățele. În stadiul de dorință, colacul ăla de salvare vine întotdeauna din exterior, de la altcineva, nu de la noi. Când ne dăm seama că noi trebuie să transpirăm în fiecare zi ca să se formeze rahatul ăla de pătrățel, bată-l vina, ne convingem că mai avem nevoie de grăsime iarna ca să nu ne fie frig și amânăm până-n 1 aprilie, când se încălzește și ne putem păcăli că asta schimbă substanțial lucrurile. Alții se mint că în 2017 vor găsi motivația să citească 30 de cărți noi. Eventual încep prin a-și cumpăra o carte de self-help care îi învață cum să își atingă obiectivele, carte care va sta pe noptieră juma’ de an pentru că… procrastinare.

Dorința fără plan e ca mafiotu’ fără clan (șmecheră, da’ nu prea), iar planul fără acțiune ar trebui să fie infracțiune. Dorințele de anul nou put, de fapt, pentru că rămân de cele mai multe ori doar în stadiul de dorințe. Ce trebuie să facem? Să ieșim din zona de confort, în care zboară dorințele ca niște molii și unde miroase a obiceiuri vechi, nasoale. Da’ să ieșim în fiecare zi, puțin câte puțin, nu o dată pe an. 10 abdomene și 5 pagini citite înainte de somn zilnic timp de 365 de zile sunt mai bune decât 100 de abdomene și 50 de pagini citite pe 1 ianuarie, după care restul anului nimic, nada, hău, gol, lipsă, gaură, cântec de greieri, rafale de vânt.

Leave a Comment