Poți citi mai rapid decât ceilalți, dar care e prețul?

Cică un om poate citi în medie între 200 și 400 de cuvinte/minut. Există însă persoane care pretind că, folosind anumite tehnici, pot ajunge să citească mai mult de 1000 de cuvinte în același interval de timp. Sună bine, nu? Cum ar fi să poți face și tu asta în sesiune?

Britanica Anne Jones, de exemplu, este de şase ori campioană mondială în cadrul competiţiilor de speed reading. Femeia, o fostă învăţătoare în vârstă de 63 de ani, a reuşit să citească cartea Inferno, scrisă de Dan Brown, care are 634 de pagini, în 41 de minute şi 48 de secunde, iar Harry Potter şi talismanele morţii (J.K. Rowling), de 607 pagini, în 47 de minute şi o secundă. „Dacă îţi fug ochii pe pagină în timp ce te gândeşti ce să pregăteşti pentru cină, atunci nu prea reuşeşti să reţii ceea ce citeşti. Atunci când citeşti rapid, eşti concentrat 100%“, explică Anne Jones.

Tehnicile de citire rapidă se folosesc de procese mentale orientate pe vizualizare. Recordul campioanei Anne Jones este de 4.251 de cuvinte pe minut (well… fuck you, Anne). Cei care folosesc citirea rapidă fredonează o melodie sau numără pentru a opri vocalizarea cuvintelor, reuşind astfel să vizualizeze bucăţi de text sau câte 4-5 cuvinte odată.  O altă metodă este trasarea a două linii verticale pe o pagină, pentru a obţine trei coloane de cuvinte. Pe măsură ce citim, trebuie să ne concentrăm pe cuvintele din coloana din centru, în loc să citim de la stânga la dreapta. În timp, vederea periferică va deveni din ce în ce mai eficientă şi vom reuşi să vedem cuvintele din coloanele din stanga şi din dreapta, chiar dacă ochii vor fi fixaţi pe coloana din centru. Se pare că această tehnică ne poate ajuta să ne triplăm viteza de citit (n-am încercat, nu știu dacă funcționează).

reading-glassesDomnul Keith Rayner, care a scris Eye movements and information processing during reading, susținea, pe de altă parte, că te poți forța să ajungi la o viteză de 500 de cuvinte/minut, însă ești totuși limitat de anatomia retinei. Explicația are legătură cu fovea centralis, o parte din ochi localizată în central regiunii maculare a retinei, care e responsabilă de vederea centrală. Ideea e că nu te poți pune cu fovea, fraților. Când citești mai repede de 500 de cuvinte/min., puterea de înțelegere a textului scade dramatic, concentrarea se face bucăți și e ca și cum n-ai fi citit.

Pe cine să credem? Ei bine, nu te costă nimic să faci experimente. Spreed, OpenSpritz, Outread, Velocity sau Syllable sunt aplicații și extensii care promit să te ajute în sensul ăsta.

Personal, consider că e mai util să înțelegi textul și să îți acorzi timp să reflectezi asupra ideilor, nu să treci prin ele ca racheta. Nu în ultimul rând, nu toate textele necesită prea multă atenție, așa că e posibil ca pentru articole de pe net sau mailuri lungi să fie utile aplicațiile, însă pentru cursuri și cărți cu limbaj de specialitate… classic is fantastic.

Sursa foto: pablo.buffer.com

Leave a Comment