Cum să înveți mai bine

Combină informațiile din mai multe surse și fă-ți propria ciorbă

Tentația să înveți dintr-o singură sursă e mare. Tentația să freci menta și să nu înveți deloc e și mai mare, dar să lăsăm asta deoparte. După cum știți deja, există numeroase variante când vine vorba de cărți de drept, iar cel mai ușor e să cumperi ce-ți recomandă profesorul (cel mai probabil cartea scrisă de el). Nu-i neapărat un lucru rău, însă dacă vrei să înțelegi cât mai bine și să ai propria perspectivă asupra materiei respective, nu trebuie să te limitezi la un singur suport de curs. Citește opinii care se bat cap în cap, pune-ți întrebarea de ce e așa și nu altfel?, compară, combină, taie, fierbe la foc mic și servește.

Măsoară-ți progresul din ziua 1

Sunt studii care arată că măsurarea progresului te face mai fericit, mai satisfăcut, mai optimist, mai motivat. Sigur, asta dacă te-ai ținut de treabă. În caz contrar (eu sunt expertă la categoria în caz contrar), te simți o lepră. Încearcă să faci câte ceva în fiecare zi, chiar și-n zilele de weekend, dedicate lenevelii. Juma’ de oră sau 45 de minute. Tot o să știi ceva în plus față de ziua precedentă. Nu stagnezi. Există multe metode de înregistrare a evoluției, de la o simplă foaie și un creion/document word/notes pe telefon la programe mai complexe pe care le vei explora în sesiune, ca metodă de procrastinare.

Ocolește scurtăturile

Cum adică? Adică poți lua 10 și dacă înveți bine doar ce se cere, dar mai târziu o să ai nevoie și de ceea ce nu a intrat în materia de examen. Și cel mai probabil nu o să mai ai timp pentru a studia în liniște lucrurile alea, cu o cafea mare, aburindă, sub nas, în biblioteca facultății. Toate la timpul lor. Evident, dacă citești articolul ăsta cu câteva zile înainte de un examen pentru care n-ai deschis nicio carte, nu te apuca să citești ce opinie avea Dongoroz dacă tu nu știi nici măcar câteva definiții. Reține sfatul pentru următoarea sesiune (știu, o să-ți amintești de el tot cu câteva zile înainte de examen…).

Nu te mai compara cu ceilalți

Ușor de zis, aproape imposibil de făcut. Deși teoretic știm că nu toți asimilăm informațiile în același fel, în sesiune te simți eliberat când colegii îți spun că abia au ajuns la capitolul X/nu s-au apucat de nimic/se uită la seriale. N-ai de unde să știi dacă taie frunză la câini dup-amiaza pentru că, de fapt, învață noaptea. Iar tu noaptea dormi ca porcul. Sigur ai întâlnit cazurile alea clasice de eu n-am învățat nimic, o să pic, urmate de nota 10. Asta pentru că definiția expresiei n-am învățat nimic e sinonimă, pentru unii, cu nu am apucat să citesc decât de două ori paragraful ăla despre care știm că-s șanse minime să ne pice la examen, în rest da, visez toată materia. Învață pentru tine, cum știi tu că poți mai bine.

Comunică cu colegii tăi

Pentru a învăța mai bine, ai nevoie de acces la cele mai bune materiale. Într-o lume ideală, toată lumea se ajută în sesiune, cei care au înțeles mai bine o chestie o explică celorlalți cu zâmbetul pe buze, notițele luate la curs și seminar se urcă pe grupurile de Facebook, tot anul ia note mari. Sau nu. În realitate, lucrurile astea se fac în grupulețe, nimănui nu-i convine să meargă un semestru la fiecare curs și să împartă roadele cu ăia care au preferat să doarmă două ore în plus/au lălăit-o prin cafenea. Care e teama? Că vor lua și ăia note mari => medie mare => reclasificare => pierderea locului la buget pentru cei care au muncit mai mult? Ce pot să spun sigur e că dacă ăla care n-a venit la niciun curs ia o notă mai mare decât cel care s-a dus la toate… well, jos pălăria! Cel mai des însă nu se întâmplă asta, deci temerile de genul ăsta nu sunt tocmai justificate. Pana mea, make love, not war.

Sursa foto: pablo.buffer.com

Leave a Comment