Cărțile lunii pentru admiterile la INM și Barou

Cărțile lunii pentru admiterile la INM și Barou? Iar cărți? Câh, câh. Ei bine, da, iar, pentru că admiterile bat la ușă. Nu e cel mai plăcut gând, însă nu vor aștepta politicos să le răspunzi. Vor intra peste tine-n casă. Ce poți tu să faci? Să ai grijă să fii pregătit. Desigur, nu vorbim despre cuțite și topoare, căci apărarea trebuie să fie proporțională cu atacul. Admiterile vor intra peste tine cu scopul de a-ți verifica cunoștințele, așa că te poți apăra corespunzător cu niște răspunsuri corecte.

Dacă vrei să verifici dacă ești tufă de Veneția sau doxă, cea mai bună modalitate e să faci teste grilă. Prin urmare, cărțile lunii august pe care le voi prezenta în continuare sunt cele care s-au vândut cel mai bine în ultimul timp la Editura Solomon. Desigur, piața e plină și poți alege orice carte de grile care ți se potrivește. Ideea e să te verifici și să ai rezultate bune. Sugestia mea e să cumperi totuși cărți noi (să fii sigur că sunt actualizate), care au explicații la sfârșit și ai căror autori au cât de cât experiență în conceperea grilelor.

Teste grilă ediția a III-a

Peste 3.000 chestionare pentru cele patru coduri ‒ civil, procedură civilă, penal, procedură penală (cu 600 mai multe grile decât în ediția precedentă). Informațiile sunt actualizate conform O.U.G. nr. 18/2016, iar cartea conține explicații la toate variantele de răspuns. Tot o noutate este și colaborarea cu doamna Mihaela Tăbârcă, pentru partea de drept procesual civil. La civil coordonator este Rodica Constantinovici, iar la penal și procedură penală – Mihail Udroiu. Găsiți cartea aici cu reducere. Enough said.

Minispețele

Ce sunt minispețele? Niște grile cu o denumire mai cute, al căror enunț seamănă ca formă cu spețele studiate la seminar. Fiind grile, au variante de răspuns și… *drums* explicații. Partea mișto e că noi am vrut să alungăm monotonia și rigiditatea exemplelor clasice. Așadar, am rugat autorii să conceapă situații și denumiri care să nu-i plictisească deloc pe studenți. Din contră. Ce-a ieșit? Vă dau un exemplu:

Moș Gerilă, în calitate de bunic matern al lui Prâslea cel Voinic, îi înstrăinează celui din urmă un apartament, la un preț inferior prețului pieței, inserând în contractul de vânzare, autentificat la B.N.P. „Mama răniților”, o clauză în concordanță cu care, vreme de 10 ani, până ce nepotul va ajunge la o maturitate reală (35 de ani), nu este îndreptățit să-l transmită unei alte persoane nici prin acte oneroase, nici cu titlu gratuit. Poziția bunicului se fundamentează pe protejarea intereselor nepotului său, care, la momentul perfectării actului, era cuprins de patima jocurilor de noroc și nu-și dorea ca agoniseala sa de o viață să se risipească într-un moment de imaturitate al nepotului.

La scurt timp, mama lui Prâslea cel Voinic și nora lui Moș Gerilă, Ileana Cosânzeana, este diagnosticată cu o afecțiune rară, care necesită pentru vindecare o intervenție chirurgicală în valoare de 50.000 euro. Neavând resurse financiare, Prâslea cel Voinic nesocotește clauza de inalienabilitate și înstrăinează apartamentul pentru a-și ajuta mama. Operația este un real succes, Ileana Cosânzeana se vindecă, însă Moș Gerilă sesizează Judecătoria Hodoronc-Tronc cu o cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu Prâslea cel Voinic, solicitând rezoluțiunea contractului de vânzare, ca sancțiune aplicabilă pentru încălcarea clauzei de inalienabilitate de către dobânditor. Pârâtul formulează întâmpinare, învederând că a dispus de apartament pentru că a intervenit un interes superior celui care a justificat clauza de inalienabilitate a bunului.

Care va fi soluția instanței?

a) va admite acțiunea;

b) va respinge acțiunea ca nefondată;

c) va respinge acțiunea ca lipsită de interes.

Răspuns corect: a) – soluția legală într-un atare demers judiciar este de admitere a cererii de chemare în judecată, pentru că, deși, să spunem, nesocotirea clauzei de inalienabilitate ar fi justificată într-o oarecare măsură, nu a fost respectată năzuința legiuitorului, care, în cuprinsul art. 627 alin. (2) C.civ., relevă că un interes superior poate determina dobânditorul să dispună de bun, însă numai cu autorizarea instanței, aceasta fiind singura care are facultatea, și nu obligația, să dispună autorizarea dobânditorului să nesocotească prevederile contractuale, care constituie legea părților.

Răspunsuri greșite: b) și c) – per a contrario; a se vedea explicațiile de la răspunsul corect.

Dacă le comanzi pe toate, primești reducere de 20%.

Teste grilă OEPA

Da, da, materia aia pe care unii o învață în septembrie. Materia aia care valorează tot 20% din rezultatul final. Da, cât procedura civilă. Și atunci de ce să nu iei 20/20? Lucrarea asta conține 750 de grile, iar nivelul de dificultate e adaptat examenului (știm cu toții că-n ultimii ani n-au mai fost așa ușoare ca înainte).

Concluzia

E dură. Grilele sunt pentru verificarea cunoștințelor, nu înlocuiesc codurile sau cursurile. Îți doresc mult succes și aștept să-mi scrii impresiile după examen. Dacă n-ai încredere în tine, privește imaginea de mai jos și ascultă Eye of the tiger.

tiny

Leave a Comment