Proba 3. Economie

Având siguranţa că nu pic bacul (doar trecuse istoria), m-am trezit oarecum fericită vineri. Dacă şi pentru economie îmi fac griji…Ei, acolo am luat cel mai mic punctaj (9,1). (Asta aşa ca o ironie ieftină a sorţii…sau ca o lege a compensaţiei – vezi proba 2).
În primul rând, economia e o materie pe care chiar am luat-o în serios. Atârnă greu la admiterea de la drept. Acolo, subiectele sunt cu puţin peste cele de la bacalaureat şi îţi garantează apropierea de acel minim 5.00 necesar pentru a fi admis. Subiectele de la limba română sunt ceva mai nenorocite. Din cele 60 de întrebări, mai puţin de 20 pot fi considerate ok-ish. Dacă reuşeşti să le rezolvi pe cele de la economie, plus cele 20 ceva mai simple de la română, eşti boss. Dacă vrei să intri la buget… ai ceva mai mult de tras.
Revenind la bac, am fost repartizată în aceeasi clasă cu cei care şi-au ales sociologia şi psihologia. Noi, cei care am dat la economie, am fost doar 5. Tipa care a stat în faţa mea avea foaia albă după 2 ore, iar cu cei din spate am reuşit să mai comunic, asta presupunând că eu le-am dat raspunsurile iar când întrebam ceva primeam un „Nu ştiu, n-am scris asta”. Minunat! La un moment dat mă trezesc fără ciornă, o luase supraveghetorul. Văzându-mi expresia de „ce dracului ai impresia că faci?”, s-a sinchisit totuşi să mă întrebe dacă nu cumva vreau s-o ajut şi pe eleva din faţa mea, să copieze şi ea ceva să ia bacul. Hopa…deci eu scriu totul pe ciornă şi ea ia exact aceeasi notă ca şi mine, deşi nu avea nici noţiunile elementare. Ce-mi place examenul ăsta! It’s almost funny…not.
Am răspuns cu o falsă politeţe că nu am de gând să-i las ciorna şi că o voi ajuta cât consider că e necesar. Asta a înseamnat că i-am dat de un 5,7 (oricum a picat la altă materie). Egoismul meu, de care sunt conştientă şi pe care nu-l neg, nu a avut nicio contribuţie în episodul ăsta, deşi asa pare. Nu mi se pare normal ca un elev care îşi alege economia (deşi avea înca 4 alternative) să vină ca animalul la examen. Sunt convinsă că dacă îi spuneam „rată marginală de substituţie” mă pocnea având impresia că o înjur.
Dar ce mai contează? A trecut şi asta. Nu mă va mai întreba nimeni de diploma mea de bacalaureat după ce intru la facultate. Aşa trebuie să gandească şi cei nemulţumiţi de notele obţinute. Examenul ăsta nu a reflectat valoarea reală a elevilor (există si excepţii of course) şi n-o va reflecta niciodată aşa cum ar trebui.

7 thoughts on “Proba 3. Economie

  1. Imi place cum scrii,ti-am zis si pe mess ca daca pana acum te invidiam ca faci poze geniale si le ai cu economia, acum mi-am dat seama si ca ai cuvintele la tine cand trebuie….ti-am zis ca adjectivul care te caracterizeaza este "creativitate"

  2. OMG, nimeni nu o sa ma intrebe de notele de la bac 😐 amagawd :((
    Mda, asta e realitatea trista.In viata trebuie sa ne zbatem printr-o mare de nesimtire si coruptie ca sa ajungem si noi "cineva" si apoi sa aplicam ceea ce am invatat si deci e un ciclu vicios.
    @Button , da dar cei care depun la Cluj au mai mult timp de vacanta si nici nu e nevoie de meditatii la economie sau romana so its balanced.^__^

Leave a Comment