Bacalaureat 2010. Nopţi nedormite şi studiu intens?

Am auzit multe poveşti de groază sau de adormit copiii in legatură cu subiectul ăsta. Ore nedormite, cărţi voluminoase, fiţuici, elevi scoşi din examen, picaţi, care au copiat şi au luat note mari, nemeritate, sau elevi care au copiat şi au obţinut note incredibil de mici, supraveghetori care devin suspicioşi şi daca te scarpini sau caşti, bani daţi pentru mărirea notelor, comisii indulgente, emoţii exagerate, părinţi agitaţi, listele cu rezultate, îmbulzeală, ţipete, lacrimi, extaz, înjurături. Fiecare se va regăsi sau s-a regăsit în cel puţin una dintre componentele ce formează atmosfera specifică examenului.
E frumos… până la urmă ajungi să razi şi să bravezi sau să te oftici că ai învătat prea mult pentru un examen de care oricum nu te mai întreabă nimeni. Ai ocazia să te lauzi cu media vreo 2-3 zile în faţa colegilor, prietenilor, rudelor, după care te bucuri când te mai întâlneşti cu cineva pe care nu l-ai mai văzut de mult şi aştepţi să te întrebe ce ai făcut. Dacă nu te întreabă, aduci tu în discuţie subiectul…subtil, desigur:
– Ce mai faci, mă?
– Uite bine…tocmai am terminat bacul.
Eu nu o să-mi amintesc de cărţi sau nopţi nedormite şi studiu intens când mă voi gândi la clasa a XII-a. Am încercat să profit cât mai mult de timpul rămas cu prietenii mei, care-mi erau şi colegi de clasă. Cred că am băut sute de cafele împreună chiulind de la istorie sau filosofie. Diferenţa dintre mediile noastre şi cele ale colegilor studioşi a fost mică sau inexistentă. Nu dau sfaturi şi nici nu condamn. Fiecare procedează cum consideră.
Singura materie pentru care m-am pregătit tot anul a fost economia, pentru că îmi e necesară şi la admitere. La istorie şi română m-am apucat de învăţat cu 2 saptămâni înainte. Să-l numesc învăţat e o exagerare, având în vedere că mai mereu mă „pocnea” somnul înainte să mă apuc…sau hărnicia (făceam curăţenie prin casă), dar asta mai rar. Ironia e că nota cea mai mică am obţinut-o la economie (9,1). Cu o oră înainte de fiecare probă, cafeneaua de lângă liceu ne-a fost loc de întâlnire. Basmul la română nu a făcut parte din presupunerile noastre, însă ne-am descurcat, doar suntem mari…si fraieri pentru că, la fel ca peste 100.000 de elevi am pus accent pe tema familiei într-un roman. :))
Ar deveni o postare prea lungă dacă aş povesti cum a decurs fiecare probă, aşa că… next time.
P.S. Tot ce am scris acum se datorează faptului că n-am chef sa fac exerciţii la gramatică şi mi-am găsit o scuză sa mai pierd puţin vremea.

8 thoughts on “Bacalaureat 2010. Nopţi nedormite şi studiu intens?

  1. Din cate am auzit basmul a fost varianta de rezerva :))Pana la urma nu mai conteaza, ce a fost a fost.Ideea e ca nu te-ai stresat atata ca altii care s-au inchis efectiv in casa o luna ca sa invete.Ai stiut sa profiti de timpul petrecut cu prietenii la maximum si ai reusit si sa iei o nota mare la bac.Ce pot sa zic:bravo!It urez mult succes la admitere, desi stiu ca o sa iei nota mare si continua sa scrii la blog, si eu sunt ff interesant, student la drept :> :))
    P.S.Nu avem cum sa uitam cafeneaua aia , off memories.
    P.S2 Sunt primul care a comentat:))

  2. papusheee eu mi-am rupt picioru inainte de bac(proba educatie fizca)! si m-am ridicat in picioare si am dat ciorna in spate la info! chiar nu ma regasesc!! hahah

  3. ca nu l-am platit!!! da iti dai seama ca toata comisia stia ca de-l pica pe micul printz ii grav!!! mi-o dat 10 iti dai seama! desi la unele probe imi balanganea picioru de la genunchi in jos si eram de-a dreptu penibil!

Leave a Comment