Bilateral. S01.E05

EA 

Azi m-am gândit să scriu despre aşteptări vs. realitate, mai precis despre diferenţa dintre ce ne arată filmele şi ce înseamnă pe bune să locuieşti cu cineva. Pe Facebook şi la Hollyood, toate relaţiile merg strună. Şi dacă există obstacole, ele n-au legătură cu protagoniştii, care sunt perfecţi, ci cu nişte nesimţiţi/nesimţite care îşi bagă coada, dar pentru care e mereu pregătită câte o pedeapsă pe măsură.

Să luăm o zi obişnuită. În realitate, tipa nu se trezeşte machiată şi nu-i miroase gura a mentă dimineața. Nici lui. Nu spune niciunul “morning, love” cu o voce sexy, ci mai degrabă: “DĂ SNOOZE!!! ACUM!!!”. Urmează mersul la baie pe rând, nervi că primul nu iese mai repede şi un mic dejun luat pe fugă. Nu, tipul nu se va trezi la 6 ca să-ţi aducă o tavă cu clătite pufoase şi sirop de arţar, alături de o floare. Iar tipa cel mai probabil îşi va aloca 15 minute să se machieze, nu să … * insterați aici fanteziile bărbaţilor *. Urmează muncă, muncă, muncă, pentru că facturile nu se plătesc singure. Seara, presupunând că protagoniştii ajung acasă la aceeaşi oră, fie vor găti ceva în grabă, fie vor comanda. Lăsăm deoparte cinele romantice în restaurante scumpe, că nu mănâncă toată lumea în fiecare seară chestii flambate şi nu-şi scaldă papilele gustative în râuri de ciocolată care curg din lava cake. Mi-e foame. Revenind. Timpul rămas până la somn mi se pare cel mai important.

Din punctul meu de vedere, felul în care cuplul îşi petrece serile în timpul săptămânii spune foarte multe despre viitor (atât al relaţiei, cât şi al fiecăruia dintre ei). E important ca fiecare să aibă timp pe care să-l investească în propriile proiecte/pasiuni, dar la fel de important e să-ţi aloci măcar o oră şi pentru a ieşi la o plimbare împreună, a discuta despre trecut/viitor/prezent/cai verzi pe pereţi. Apoi intervine problema timpului alocat curăţeniei, că seara nu e numai despre pasiuni şi plimbări. Trebuie împărţit frăţeşte. Tu speli vasele, eu dau cu aspiratorul. Tu bagi la spălat, eu întind rufele. Tu hrăneşti pisica, eu îi curăț litiera (of). Azi îţi e ţie lene? Fac eu, dar te trec pe caiet, ca la cârciumă, şi te trag de mânecă data viitoare. Mai nasol e când n-avem niciunul timp sau chef şi ne asumăm că vom trăi într-o cocină câteva zile. Nicio (lipsă de) acţiune fără consecinţe.

În realitate, majoritatea certurilor se nasc din mărunţişuri. De cele mai multe ori, nu cumpără nimeni flori la final. Dacă ar face-o, ar fi mai convenabil un abonament la florărie. Uneori, certurile minore ascund frustrări mai vechi şi motive mai grave. Alteori, e vorba doar despre papuci lăsaţi aiurea prin casă. La finalul zilei, indiferent de ce s-a spus sau s-a întâmplat, dacă îl iei pe celălalt în braţe şi-i spui că iubirea e mai puternică decât dorinţa de a-i dai foc în somn… it’s all good.

EL

Cred că e bine ca în general să vii la masă fără așteptări. Toți zicem că facem sau credem asta, dar puțini reușim. Mi se pare că ne concentrăm prea mult pe ce merge și ce nu, pe a vorbi și, până la urmă, a fi pasivi. Pe de altă parte, trebuie să stai puțin să vezi ce și cum și să te hotărăști cum să acționezi. Mi-am imaginat și eu niște dimineți de poveste cu ea, care se trezește cu părul ușor vâlvoi și îmbrăcată sumar, în timp ce soarele ne zâmbește îmbietor de la geam.

Dar nu a mers deloc așa. Îmi imaginam că ne vom trezi devreme, cu chef de sport, o să ieșim să alergăm și dup-aia vom face un duș revigorant. Ar urma, evident, două ore de citit, micul dejun, ceaiul servit în sufragerie și pisica torcând în poală. Și după toate astea, ceasul să sune ora 8 și noi să mai avem o oră până mergem la birou. De fapt, ne trezim după 3 snooze-uri, asta pentru că “prințesei” (inclusive celei blănoase) nu îi place dimineața. Asta înseamnă că stăm cu draperiile trase mereu și geamurile închise chiar și-n timpul zilei, de parcă am conduce o rețea de videochat într-un laborator de metamfetamină. Dânsa e grumpy dimineața, iar aia mică e înfometată și miaună mereu.

Nu-ți dă pace până ajungi în bucătărie. Cam așa îmi imaginez că este și când ai copii și se țin după tine să le dai bani de țigări și ieșit în oraș. Pe iubita mea o găsesc nemachiată și dormind cu gura ușor deschisă, de obicei întinsă destul de mult peste partea mea. Iar asta e partea bună, căci membrul pufos al familiei se întinde în tot patul și te mușcă de picioare dacă o deranjezi, pentru că, vezi doamne, săraca dormea și ai speriat-o. Doarme foarte rar oricum, cam 18 ore pe zi.

Muncim destul de mult amândoi, iar pe mine mă prind nopțile cu treabă destul de des, așa că trebuie să ne planificăm timpul petrecut împreună. Încercăm să facem plimbări măcar de 3 ori pe săptămână. Cică mișcarea reduce stresul. Cred că orice așteptări ai avea, o relație presupune efort și implicare conștientă, iar astea vin la pachet cu a planifica și a nu lăsa lucrurile la voia întâmplării.

În puținul timp liber, ne gândim dacă pisica poate deveni o senzație pe internet. Ne-ar aduce bani, n-am mai munci, am avea mai mult timp liber, n-am mai fi stresați. Pisica e salvarea.

One thought on “Bilateral. S01.E05

Leave a Comment