Viaţa pri(vată pe băţ)

Pe 27 iunie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv, că nu pot fi difuzate fotografii din viaţa privată a unei persoane, fără acordul său, chiar dacă aceasta este o figură publică şi este surprinsă într-un loc public.

Discuţia juridică are ca fundament dispoziţii precum: art. 8 paragraful 1 din CEDO: „Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie (…)”, art. 30 alin. (6) din Constituţia României: „Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine”, art. 74 şi 75 din Codul civil (Atingeri aduse vieţii private + limitele), jurisprudenţa CEDO (von Hannover v. Germany, Peck v. the United Kingdom, Gurgenidze v. Georgia, Reklos and Davourlis v. Greece, Bremner v. Turkey, Sciacca v. Italy etc.).

privacymemes3

Conceptului de privacy nu e foarte popular în ţărişoara noastră. La noi, fotografii făcute fără acordul persoanei respective încă devin virale pe internet (sigur vă vin în minte câteva exemple recente chiar), oamenii care le sharuiesc crezând că fac un bine, sub scutul promovării “valorilor adevărate”. Meanwhile, în State, Mark Zuckerberg a fost suprins într-o imagine cu camera web a laptopului acoperită cu o bandă.

mark-zuckerberg-tape-over-webcam

Cică pentru a-şi proteja viaţa privată, unul din cinci utilizatori (20%) de internet recunoaşte că îşi acoperă camera web, scrie Go4it. „Utilă în sine, este important de ştiut că acoperirea camerei web nu poate împiedica interceptarea audio şi proteja utilizatorii de a fi ascultaţi de hackeri sau alte grupări, în cazul în care cineva ar urmări acest lucru”, potrivit unui comunicat al Kaspersky Lab. Cercetarea companiei arată şi că peste un sfert dintre utilizatorii de Internet (28%) îşi păstrează datele „sensibile” pe dispozitive care nu au acces la Internet, iar 18% dintre cei chestionaţi spun că încearcă să evite să folosească site-urile populare, precum Google sau Facebook, din cauza informaţiilor personale pe care le colectează.

Da, dar ăsta e Mark, for fuck’s sake, veţi spune, viaţa mea privată nu e de interes pentru nimeni. Nu îmi ascultă nimeni telefonu’, nu mă pozează paparazzi pe wc sau în metrou, nu scrie niciun ziar despre aventura mea imaginară cu *inseraţi aici numele actorului preferat*. Nu are importanţă că viaţa ta privată e roz, eşti invidiat şi ai mai mulţi duşmani decât au maneliştii impresia că au. Acelaşi lucru e valabil şi în cazul în care viaţa ta privată e de căcat. Nu contează, dacă nu-ţi dai acordul în sens contrar, ea rămâne privată. O să ilustrez treaba asta printr-o comparaţie:

Viaţa privată e ca vata pe băţ: da, arată mai roz în poze (mai ales după ce o treci prin câteva filtre mincinoase) şi se creează iluzia că e mai delicioasă doar pentru că n-ai voie s-o atingi. În realitate, ditai claia trandafirie şi dulce se turteşte la o banală adiere de vânt, iar dacă arunci o privire la produsul brut, constaţi că-i doar zahăr topit, dar făcut s-arate pufos, impunător şi atrăgător. Cei care îţi încalcă dreptul la viaţă privată sunt ca nişte dubioşi care ar veni la tine dintr-o dată şi ar muşca din vata pe băţ. Pentru că uite-aşa, de-aia. Desigur, unii vor încerca să-ţi dea nişte explicaţii precum: oamenii vor să ştie ce gust are vata asta pe băţ, deci trebuie să le spunem; am muşcat pentru că o afişezi în public şi e clar că ţi-ai asumat riscul ca un individ pofticios s-o guste. Bălării.

Totuşi, chiar dacă viaţa privată ar fi un rahat pe băţ, nu ceva pink&fluffy, cineva din exterior tot nu are dreptul să vină să-ţi dea peste mâna în care ţii rahatul pe băţ. Nici dacă ai ieşit cu rahatul la plimbare pe stradă. E al tău. You own that shit! Literally.

2 thoughts on “Viaţa pri(vată pe băţ)

  1. salut,imi place cum gandesti,esti una dintre putinele persoane care nu repeta strident si imbecil cliseul ala idiot ,sa ma asculte ca nu am nimic de ascuns,concept repetat obsesiv la noi in tara si care a condus la acapararea puterii de catre institutiile de forta,daca renuntam la drepturile noastre vom ajunge invariabil la o realitate de tip george orwell…drepturile si libertatile noastre fundamentale sunt inviolabile si asa trebuie sa ramana ele ne definesc ,ele ne fac sa fim oameni, guvernele de peste tot incep incet sa stranga surubul peste tot in lume sub pretextele mincinoase precum lupta anititero,sau impotriva evaziunii sau mafiei apar legi de tipul patriot act big brother la noi in tara ,in franta de asemenea,oricum bravo respect pentru blog
    ps tocmai am intrat la drept si abia astept sa incep

Leave a Comment