Ultima carte citită: Proiectul Rosie

Romanul de debut al lui Graeme Simsion, Proiectul Rosie, a fost recompensat in 2012 cu Victorian Premier’s Award. E un roman spiritual și amuzant, o poveste de dragoste aparent imposibilă. La 39 de ani, Don Tillman, un profesor de genetică suferind – fără să știe – de sindromul Asperger, e încă burlac, însă hotărât să-și găsească o soție. 
Sindromul Asperger este o tulburare care face parte din spectrul autismului. Printre caracteristicile persoanelor afectate de acesta se numără: izolarea socială și comportamentul excentric, prezența deficiențelor în interacțiunea socială și în comunicarea non-verbală. Comparativ cu alte forme de tulburări din spectrul autismului, totuși, cei care suferă de sindromul Asperger nu au întârzieri semnificative de limbaj sau de dezvoltare cognitivă. Unii dintre acestia dețin chiar un vocabular destul de bogat, de multe ori, care privește un domeniu de interes.
 
Don inițiază Proiectul Soția, pe baza unui chestionar de 16 pagini, care îl va ajuta să-și afle partenera perfectă prin eliminarea pas cu pas a tipurilor feminine nepotrivite: veganele, microbistele, creaționistele, fumătoarele, ignorantele, homeopatele… Numai că frumoasa Rosie, care dă buzna în viața lui extrem de organizată, e exact pe dos: muncește într-un bar, e vegetariană, fumează și, în plus, încearcă să dea de urma tatălui ei biologic. Cea mai incompatibilă femeie din lume, conchide Don. 
 
Totuși, se lasă implicat, fără să știe de ce, într-un nou proiect: s-o ajute pe Rosie să-și găsească tatăl biologic prin intermediul unor mostre de ADN prelevate pe ascuns. Dacă se împacă sau nu cu ideea că dragostea nu urmează întotdeauna regulile științei – aflați citind cartea.

2 thoughts on “Ultima carte citită: Proiectul Rosie

Leave a Comment