Masterul de drept privat

Am primit multe mesaje de la cititori care au luat examenul de admitere la masterul de drept privat și care vor să afle detalii de la cineva care a absolvit. Care materii sunt mai grele? Ce profi sunt mai exigenți? Poți lucra în același timp? Nu-l termini dacă nu ajungi la cursuri și seminare? Cum sunt examenele? La ce să-mi fac disertația? Când să m-apuc s-o scriu? DE CE NU-MI RĂSPUNZI? VREAU SĂ ȘTIU TOT!
O să scriu aici o scurtă prezentare strict din punctul meu de vedere. Evident că pentru fiecare va fi  o experiență diferită. Bun, pentru început vreau să precizez că nu fac parte nici din categoria celor care au lucrat și efectiv nu au avut timp să ajungă la cursuri și seminare, dar nici din categoria celor prezenți în fiecare zi la toate orele, deși, bineînțeles, așa-mi propusesem la începutul anului.

1. Admiterea

Admiterea la master a trecut deja, dar pentru cei ce intenționează să susțină examenul anul viitor, trebuie să spun că materiile pe care trebuie să le pregătiți sunt drept civil – teoria generală și dreptul familiei. Codul nu e suficient, fiind destul de multe grile din doctrină, așadar recomand Boroi pentru civil și Marieta Avram pentru dreptul familiei. Deși toți își propun să învețe din timp pentru examen, mai ales în contextul în care cu două zile înainte se dă și examenul de admitere în profesia de avocat, rare sunt cazurile în care lucrul ăsta se întâmplă. Da, și eu am repetat dreptul familiei în ziua dinaintea examenului. Teoria generală de la civil se presupune că o știți pentru că intră în materia pentru INM/Barou.
Punctajul necesar pentru un loc la buget e mai mic decât cel de la alte programe de master (nu se compară cu dreptul muncii, de exemplu). Anul acesta ultima notă de la buget a fost 82.
Masterul durează 1 an, începe la 1 octombrie, iar despre deschiderea anului universitar am scris aici.
2. Materiile și orarul
 
Pe primul semestru se studiază 4 materii: teoria actului juridic civil, contracte civile translative de drepturi, donații și testamente și regimuri matrimoniale. Cursurile și seminarele se țin începând cu ora 16:00, pentru ca toată lumea, inclusiv cei care lucrează, să poată să ajungă (să-mi arate mie cineva un stagiar care pleacă de la birou la 15:30). Ca să vă faceți o idee, aruncați o privire la orarul de anul trecut.
De regulă, la primul curs profii au descris materia, tematica, modul de desfășurare a examenului și… au întrebat, pe rând, fiecare student de unde vine (unii au terminat la alte facultăți, of course), cu ce se ocupă, ce planuri de viitor are, bla bla. Am răspuns și eu la întrebările astea în prima zi de master și am povestit despre asta aici.
Pe al doilea semestru se studiază tot 4 materii: procesul civil internațional, publicitate imobiliară, dinamica obligațiilor și protecția drepturilor copilului. Puteți vedea aici orarul de anul trecut (mă rog, era deja 2015).
3. Timpul liber
Dacă lucrați, nu prea există. Mi se pare destul de dificil să ai energia necesară ca după o zi la birou să vii la facultate și să fii participi la discuții până la 8 seara. Nu mai aduc în discuție faptul că de multe ori stagiarii termină treaba la birou abia la 8, iar unii profi comentează că dacă vrei să te ocupi de master, trebuie s-o faci full-time, nu să și lucrezi în același timp. Sigur, dacă ați oferi și o bursă, ca să nu mai stăm pe banii părinților încă un an, ar fi posibil. Anul trecut, nici măcar primul admis nu a primit bursă (care oricum e undeva la 300-350 de lei pe lună dacă nu mă înșel, deci oricum ar trebui să te întrețină părinții), pentru că ele s-au acordat pentru toți masteranzii, de la toate programele, iar după cum am menționat, notele de la admiterea la drept privat sunt mai mici, deci ciuciu burse. Sper să se schimbe ceva anul acesta.
Oricum, stați liniștiți, majoritatea profesorilor sunt înțelegători cu cei care lucrează și nu sunt probleme cu intrarea-n examen. Rezultatul de la examen, în schimb, reflectă participarea din timpul semestrului.
Cei care nu au luat examenul de primire în profesie vor avea mai mult timp liber decât și-ar dori, îi va încerca o mică depresie care are ca sursă “anul pierdut“, vor merge la interviuri, se vor calma și își vor regăsi într-un final motivația.
 
3. Profesorii și examenele

Dacă nu se vor schimba anul acesta, profesorii sunt cei trecuți în orarul pe care l-am pus mai sus. Câteva cuvinte despre ei pentru cei care n-au terminat facultatea la București, la Universitate.
Radu Rizoiu – dacă vreți să știți totul despre activitatea sa profesională, click aici să-i vedeți C.V.-ul. Mie mi s-a părut un tip foarte simpatic, care explică de la zero teoria actului juridic civil (serios, chiar de la zero), răbdător și glumeț. Din păcate, a fost primul examen din sesiune, iar eu am fost plecată din țară, așa că m-am dus direct în restanță, unde am luat 10, deci notele sunt ok și nimeni nu a avut restanță (decât dacă nu s-a prezentat, cum a fost cazul meu).
– Răzvan Dincă – îi puteți consulta C.V.-ul de 8 pagini aici. Am scris multe articole despre domnul Dincă și l-am menționat de multe ori și-n carte, ceea mai populară postare fiind Prima oară doare. Proful e atât de inteligent încât, involuntar, te face să te simți ultimul prost, e exigent, se așteaptă să vorbești la seminar (dacă nu, e posibil să te numească el), ține cont de prezențele active, are darul de a complica spețele (și viețile), iar examenul e unul dintre cele mai dificile. Aproximativ jumătate pică. Cam jumătate din această jumătate ajunge la reexaminare. Good luck!
Romeo Popescu – genul de om care, din respect pentru părinți, le trece numele în propriul C.V. E profesorul meu preferat și am făcut disertația cu el. Ține unul dintre cele mai relaxante cursuri, ține cont de prezențe doar în sensul că îți dă puncte în plus la examen, în niciun caz nu-i defavorizează pe ceilalți, iar poveștile lui merită ascultate. Omul poate să vorbească despre orice și, așa cum am mai scris într-un articol, nici nu-ți dai seama cum, pornind de la testamente și donații, aluneci în discuții despre părinți, pisici, bunici și agricultură.
Marieta Avram – puteți arunca o privire peste C.V.-ul ei aici. Dreptul familiei e o materie faină, deci regimurile matrimoniale nu vă vor da mari bătăi de cap. Seminarul e susținut de Cristina Nicolescu, o doamnă foarte blândă la care răspunzi de plăcere. Examenul e oral (singurul), iar notele sunt variate, dar în general măricele și nu se pică.

Mai multe detalii despre primul semestru aici

Șerban Stănescu – după ce-i veți citi C.V.-ul, trebuie să știți că e unul dintre cei mai implicați profesori și se așteaptă la același lucru și din partea voastră, adică trebuie să vă pregătiți pentru fiecare seminar, citind diverse materiale și să răspundeți. Din examen se poate lua maxim 8, restul fiind obținut la seminar. Mai multe despre procesul civil internațional și examen aici.

Marian Nicolae – deși veți afla din C.V.-ul său că e oltean, nu vă așteptați la vreo persoană aprigă. Proful e fooaaarte calm, cursurile sunt mai degrabă monologuri, iar examenul e tip grilă. Notele sunt mari, iar dacă vreți mai multe detalii despre materie, click aici.

Adriana Almășan – citiți câte ceva despre ea în C.V., dar aflați mai multe la primul curs, la care are grijă să vă reamintească faptul că, dacă nu v-ați apucat deja serios de învățat pentru admiteri, e nasol, ceea ce e parțial adevărat, normal, căci veți fi deja în semestrul al doilea. Indicat e să răspundeți la întrebările pe care le adresează și să aveți cât mai multe prezențe, dacă vreți să treceți. Serios, sunt șanse extrem de mici să promovați dacă nu aveți prezențe. Examenul e halucinant, dar dacă ați fost la cursuri n-ar trebui să aveți probleme.

Milena Tomescu – niciun C.V. nu o poate descrie pe doamna Milena, dar pot să vă spun că examenul e frumos ca o poezie. Dacă vreți 10, mergeți cel puțin o dată la curs. Dacă nu mergeți, veți lua 9.

4. Disertația
Cerințele diferă în funcție de profesor. Unii cer 40 de pagini, alții 70-80. Disertația mea a avut vreo 90, dar asta pentru că am avut foarte mult timp liber. Majoritatea studenților o scriu în ultimele două-trei luni, dar vă recomand să o faceți cât mai devreme, pentru că tentația de a amâna e mare, iar mulți colegi de-ai mei au preferat într-un final să o prezinte în februarie.

5. Pregătirea pentru admiteri 

NU puneți masterul pe primul plan, oricât de interesant vi s-ar părea. Dacă nu ați promovat examenul de primire în profesie, concentrați-vă toată atenția în direcția aia, că masterul nu e atât de greu de terminat. Da, s-ar putea să vă chinuiți cu câteva restanțe, iar media nu va fi mare, spre deosebire de colegii de la alte mastere, care se vor lăuda cu peste 9,5, dar important e să luați examenele din vară, respectiv toamnă (INM/Barou).

Leave a Comment