Relațiile. Termeni și condiții

Așa cum am mai scris și aici, avem nevoie de iubire aşa cum ştecărul are nevoie de priză, însă, serios vorbind, adevărul e că oamenii au supravieţuit şi fără curent.

Am stabilit că e bine să avem o relație, iar când relația respectivă expiră, ne putem orienta spre alta cu termen de valabilitate mai mare. Cred că dacă am face o listă cu toate motivele pentru care o relație se poate strica, ar fi suficient de lungă încât să înfășurăm Pământul cu ea până ar arăta ca o mumie sferică. Deși suntem studenți la drept și știm că rândurile ce urmează sunt o prostie din multe puncte de vedere, putem să mergem dincolo de expresia Relațiile ar trebui să vină cu instrucțiuni de folosire, expresie pe care de fapt nu am auzit-o niciodată, și să ne imaginăm un soi de contract pe care părțile unui cuplu să-l redacteze:

Potrivit prezentului contract, ne-am adunat cu toții astăzi aici pentru a asista la sfânta taină a transmiterii dreptului de uzufruct asupra inimii (în sens metaforic, altfel n-ar fi licit – de parcă asta e problema). Vom considera că e posibil, că se află în circuitul relațiilor și că e un fapt foarte personal al celor care se obligă.

*Drepturile și obligațiile părților vor fi stabilite în funcție de așteptările fiecărui cuplu în parte.*

Art. 747 (1) NCC prevede că uzufructul poate înceta la cererea nudului proprietar (să fii nud atunci când ceri acest lucru nu este o condiție de formă) atunci când uzufructuarul abuzează de folosința bunului, aduce stricăciuni acestuia ori îl lasă să se degradeze, ceea ce pare corect și lesne de înțeles de ce ar fi aplicabil și-n contractul nostru. Se vor considera stricăciuni aduse inimii violența, înșelatul, mințitul, diminuarea considerabilă sau dispariția interesului.  Abuzul, stricăciunile sau degradarea duc la sesiuni inutile de shopping, beutură, ascultare de melodii triste și utilizarea expresiei broken heart drept scuză pentru toate acestea.

După cum știți, uzufructul e cel mult cu titlu viager/ până când moartea ne va despărți. Tot ce depășește pragul morții se consideră că ține de promisiuni făcute sub imperiul unui discernământ afectat. Doar nu degeaba au zis jurisconsulții romani impossibilium nulla obligatio est.

5 thoughts on “Relațiile. Termeni și condiții

 1. Salve,
  Am ajuns pe blogul tău din întâmplare, de pe loieri.ro. Am citit mai multe postari si vreau doar să te felicit! Pentru talentul la scris…si anduranta la testele vietii! Nu-mi permit sa-ti dau sfaturi … pentru ca sunt convins ca sunt deja prea multi care o fac, asa ca o sa-ti urez doar succes in anul care urmeaza…și-n toate!
  Eu

 2. Am văzut postarea cu admiterea la inm… Am dedus din ,,discursul narativ” ca te tenteaza ideea de a îmbrăca haina batman (că popă femei cică îi interzis în ortodoxism 🙂 ) în slujba statului.Esti sigura?
  Eu

 3. scuze de greșelile de scriere din commentul anterior. Am scris/scriu de pe telefon si atunci asta rezulta… Aș putea să te contrazic… Asta cu ,,never say never” este prea a la Coelho. Uneori este mai indicat să avem ca element de referință ,,niciodată”, după cum alte ori este chiar de dorit să ne raportăm la certitudinea lui ,,sigur”. Relativismul intențional, psihologic vorbind, nu este decât o expresie a nesiguranței…Nesiguranța creează frica…frica creează tristețe… Asta nu înseamnă că trebuie să avem doar certitudini… Oricum, adevărul este că astfel de alegeri nu-s ușor de făcut…:)). Nu era un sfat, ci o opinie 😛

  Eu
  P.S.
  Nu trebuie să aprobi comm. sau să răspunzi.

Leave a Comment